Fotografické základy – Vyvážení bílé

vyvážení bílé barevná teplota teplota chromatičnosti

V předchozích dílech seriálu o základech fotografování jsem se věnoval problematice expozice, kterou se ovládá tonalita fotografie. Konkrétně se jednalo o články věnované expozici, expozičnímu trojúhelníku a citlivosti ISO. V pátém dílu popisuji základní parametr, který ovlivňuje barevné podání fotografie. Jedná se o vyvážení bílé.

Články postupně zveřejňuji na blogu Zoneru Milujemefotografii.cz, kde také najdete souhrnný článek o základních prvcích fotografického obrazu.

V článku uveřejněném na adrese http://www.milujemefotografii.cz/ovladnete-barvy-fotografie-vyvazeni-bile vysvětluji, jak mají různé barevné zdroje odlišnou barvu (barevnou teplotu). Popisuji jakým způsobem se barva světelných zdrojů dá měřit a jak pomocí funkce vyvážení bílé nastavit fotoaparát na barevnou teplotu použitého světelného zdroje tak, aby ve fotografii nedošlo k barevným posunům. V článku se dále věnuji nápravě chybného nastavení vyvážení bílé v počítači a zmiňuji možnost jak využít záměrně chybné vyvážení bílé ke kreativnímu vyjádření.

2 thoughts on “Fotografické základy – Vyvážení bílé

  1. Pingback: Fotografické základy – Světlo: Bez světla není fotografie | Jan Zeman Photography

  2. Pingback: Přehled článků | Jan Zeman Photography

Komentáře nejsou povoleny.