Portrétní fotografie – Světlo: Přirozené světlo

portrétní fotografie focení portrétu v přirozeném světle

V článku uveřejněném na blogu Zoneru Milujemefotografii.cz, který je druhým v seriálu věnující se problematice světla u portrétní fotografie, popisuji základy fotografování portrétu v přirozeném světle. Přirozeným světlem je zde myšleno světlo slunce.

Nerozptýlené ostré sluneční světlo uprostřed dne není pro fotografování portrétu vhodné. Pro fotografování v exteriéru je vhodnější volit ranní a večerní hodiny, kdy je slunce níž nad obzorem a sluneční světlo má pro portrét lichotivější teplou barvu.

Pokud je potřeba fotografovat v exteriéru během dne, tak je nutné využít různé pomůcky a postupy, které má fotograf k dispozici. Ať už se jedná o fotografování v otevřeném stínu, který je na místě k dispozici nebo využití difuzních a odrazných desek, které slouží ke změkčení světla. V ideálním případě nám mohou pomoci oblaka, které ostré sluneční světlo rozptýlí.

Při fotografování v interiéru může být situace jednodušší. Sluneční světlo vstupuje do místnosti oknem, takže okno v tomto okamžiku přebírá funkci obřího softboxu a mi můžeme vhodnou volbou umístění portrétovaného vůči oknu nasvícení portrétu poměrně dobře ovládat.

Článek naleznete na adrese: https://www.milujemefotografii.cz/jak-nasvitit-portret-ii-foceni-portretu-v-prirozenem-svetle.

První část článku najdete zde:

Problematice světla ve fotografii obecně se věnuji v samostatné sérii článků: