Fotografické základy – Kompozice: Rytmus

digitální fotografie fotografické základy fotozáklady kompozice rytmus

V článku uveřejněném na na oficiálním blogu Zoneru Milujemefotografii.cz jsem se věnoval přehledu základních kompozičních pravidel. Jednotlivým kompozičním pravidlům se podrobně věnuji v několika dalších článcích.

Závěrečný článek o kompozičních pravidlech uveřejněný v rámci série článků o základech fotografování je uveřejněn na adrese https://www.milujemefotografii.cz/kompozice-hledejte-rytmus-pomoci-opakujicich-se-predmetu. V článku popisuji využití rytmicky se opakujících vizuálních prvků jak pro hlavní motiv fotografie, tak také jako pozadí, které hlavní motiv fotografie vhodně doplní a umocní.

V předchozích článcích o kompozici jsem popsal základní skladbu fotografického obrazu a zmínil jsem se o vhodném způsobu vyplnění obrazového rámu. V dalších článcích jsem se věnoval zlatému řezu a pravidlu třetinvodícím liniímvyvážení obrazu a využití kontrastu v kompozici.

V minulých článcích jsem se věnoval problematice expozice (Expozice, Expoziční režimy, Expoziční trojúhelník, Měření expozice, Citlivost ISO, Kreativní expozice, Práce s šedou tabulkou).